Avustajakoirien tuettu itsekoulutus

Avustajakoira ry:n avustajakoirien itsekoulutus ja avustajakoiratoiminnan kehittämishanke

Avustajakoirien tuettu itsekoulutus omaa koiraa kouluttaville käynnistyi itsekoulutusprojektina lokakuussa 2016.  Tuetun itse- ja alkukoulutuksen tavoitteena on auttaa avustajakoiraa tarvitsevia ihmisiä kouluttamaan itselleen avustajakoira eläintenkouluttajien antaman koulutusavun turvin. Koulutusohjelmaan mukaan valitut koirakot saavat apua oman koiransa kouluttamiseen kotipaikkakunnan lähellä asuvalta eläintenkouluttajalta. Koulutusapua järjestetään yksilöllisen tarpeen ja yhdistyksen rahoitusmahdollisuuksien mukaan enintään muutamia kertoja kuukaudessa ja koulutusapu on asiakkaalle maksutonta, matkakulut asiakas maksaa itse. Kouluttaja tapaa koirakkoa säännöllisesti ja auttaa heitä harjoittelemaan monipuolisesti erilaisissa ympäristöissä, sekä tilanteissa, jotka tulevan avustajakoiran tulee hallita.

Tuettu itsekoulutus käynnistyi tarpeesta helpottaa avustajakoirapulaa ja lyhentää jonoja avustajakoiran saamiseksi. 

Avustajakoira-Assistenthund ry:n toiminnan piiriin kuuluu ainostaan fyysisesti toimintarajoitteisille (liikuntarajoitteisille) aikuisille koulutettavat avustajakoirat. Emme kouluta avustavia koiria muille vamma- tai sairausryhmille, esimerkiksi psyykkisen tai sosiaalisen tuen koiria.

Uusia asiakkaita otetaan mukaan toimintaan toistaiseksi rajoitetusti ja heitä autetaan mahdollisuuksien mukaan mm. säätiörahoituksella. Toiminta on murrosvaiheessa ja avustajakoiria haetaan ensijaisesti hyvinvointialuiden erikoissairaanhoidon apuvälinekeskuksista.

Musta labradorinnoutaja Ässä istuu sähköpyörätuolin vieressä.