Avustajakoiran kohtaaminen

Työssä olevan avustajakoiran voit kohdata missä tahansa liikutkin: kadulla, lenkkipolulla, kaupassa, kahvilassa, ravintolassa, virastoissa, sairaalassa jne.


Avustajakoiran työrauha

Kohdatessasi avustajakoiran, älä kiinnitä siihen mitään huomiota - tämä tarkoittaa sitä, ettet katso sitä silmiin, kosketa tai puhu avustajakoiralle. Koiran ohjaajaa sen sijaan voit tervehtiä kuten ketä tahansa henkilöä.

Avustajakoira on koulutettu olemaan huomioimatta ympäristöään, mutta koiran, etenkin sosiaalisen labradorinnoutajan, joita useimmat avustajakoirat ovat, on hyvin vaikea kieltäytyä paijaavista sanoista ja käsistä! Vältä myös lepertelyä, vaikka puhuisitkin vain koirasta sen ohjaajalle.

Kun  ulkoilutat omaa koiraasi, ohita avustajakoira riittävän etäältä ja kohdatessa tarvittaessa asetu itse oman koirasi ja ohitettavan avustajakoiran väliin. Näin annat avustajakoiralle riittävän työrauhan ja rauhallisen ohituksen myös omalle koirallesi.


Laki ja avustajakoira

Avustaja- ja opaskoirilla on lain turvaama oikeus liikkua käyttäjiensä kanssa kaikkialla. Avustajakoiran kanssa voi mennä harrastustiloihin, ruokaostoksille, elokuviin, ravintolaan ja sen kanssa voi matkustaa julkisissa liikennevälineissä. Avustajakoirasta ei saa periä erillistä maksua esim. liikennevälineissä, majoituskohteissa, koska se on apuväline.

Voit lukea tarkemmin avustajakoiraa koskevista lain määräyksistä "Mitä laki sanoo avustajakoirista?"-sivulta.

Kuvassa mies istuu sähköpyörätuolissa. Vaalea labradorinnoutaja ottaa mieheltä hatun päästä.