Avustajakoiran kohtaaminen

Työssä olevan avustajakoiran voit kohdata missä tahansa liikutkin: kadulla, lenkkipolulla, kaupassa, kahvilassa, ravintolassa, virastoissa, sairaalassa jne.

Anna avustajakoiralle työrauha

Kun kohtaat avustajakoiran, älä kiinnitä siihen mitään huomiota - tarkoittaa sitä, ettet katso sitä silmiin, kosketa tai puhu sille. Koiran ohjaajaa sen sijaan voit tervehtiä kuten ketä tahansa henkilöä.

Avustajakoira on koulutettu olemaan huomioimatta ympäristöään, mutta koiran, etenkin sosiaalisen labradorinnoutajan, joita useimmat avustajakoirat ovat, on hyvin vaikea kieltäytyä paijaavista sanoista ja käsistä! Vältä myös lepertelyä, vaikka puhuisitkin vain koirasta sen ohjaajalle.

Kun  ulkoilutat omaa koiraasi, ohita avustajakoirakko riittävän etäältä etenkin, jos omalla koirallasi on liiallista arkuutta tai aggresiivisuutta muita koiria kohtaan.

Mitä laissa sanotaan?

Avustaja- ja opaskoirilla on lain turvaama oikeus liikkua käyttäjiensä kanssa kaikkialla. Avustajakoiran kanssa voi mennä harrastustiloihin, ruokaostoksille, elokuviin ja ravintolaan ja sen kanssa voi matkustaa julkisissa liikennevälineissä. Avustajakoirasta ei saa periä erillistä maksua esim. liikennevälineissä, koska se on apuväline.

Voit lukea tarkemmin avustajakoiraa koskevista lain määräyksistä "Mitä laki sanoo avustajakoirista?"-sivulta.