Koirien koulutus Axxell Brysaby

Invalidiliitto ry:n omistamat, käyttäjilleen luovuttamat avustajakoirat koulutetaan Kemiössä, Axxell Brusaby:ssä. jonka avustajakoiratoiminta on auditoitu vuosina 2009 ja 2015 ADEu:n Assistance Dogs Europe, toimesta. Avustajakoirien koulutus kaikkine oheistoimintoineen on todettu olevan Suomessa kansainvälisestikin katsottuna korkeatasoista.

 

Pentujen valinta ja koulutus

Koulu vastaa pentujen hankinnasta, terveystarkastuksista ja koulutuksesta ja myy koulutetut koirat Invalidiliitolle.

Koulutukseen tulevat koirat valitaan tarkoin. Avustajakoiraksi soveltuvien koirien tulee olla fyysisesti terveitä, sekä luonteeltaan sopivia. Koirat eivät saa osoittaa aggressiivisuutta, puolustushalua tai liiallista terävyyttä, niiden pitää olla laukausvarmoja ja niillä tulee olla hyvä hermorakenne. Jokaisen käyttäjälle luovutettavan koiran tulee läpäistä sekä luonnestesti että käyttöönottotesti, joissa testataan koiran luonnetta, taitotasoa että hallintaa.

Avustajakoirat koulutetaan positiivisen ehdollistamisen menetelmällä  jota kutsutaan myös naksutinkoulutustukseksi.  Se tarkoittaa käytännössä sitä, että oikeita suorituksia palkitaan ja vahvistetaan, ja virheelliset toiminnot jätetään huomiotta.

Tulevan avustajakoiran koulutus alkaa jo pentuna. Osa pennuista syntyy suoraan koululle, osa ostetaan vasta luovutusikäisinä. Jokaisella pennulla on oma hoitaja, joka huolehtii sen hoitamisesta ja pitää sitä kotonaan. Hoitajat ovat eläintenhoitajiksi tai eläinyrittäjiksi opiskelevia maaseutuoppilaitoksen opiskelijoita. Pennut tulevat opiskelijoiden mukana koululle ja sillä aikaa kun opiskelijat käyvät omilla tunneillaan, pennuilla on omaa opetusta. Pentujen päivä koostuu lyhyistä koulutustuokioista, leikistä toisten koirien kanssa, ympäristöharjoituksista, metsälenkeistä ja tietenkin levosta.

Kun koirat ovat noin vuoden vanhoja, niiden luusto kuvataan ja tarkistetaan, että koirat ovat terveitä. Vain terveet koirat jatkavat koulutusta.

Koirien koulutuksessa painotetaan erityisesti koiran hallintaa kaikissa tilanteissa. Koiran tulee tehdä siltä pyydetyt asiat, mutta sen tulee myös sietää häiriöitä, kuten toisia koiria ja juoksevia lapsia. Perustottelevaisuuden lisäksi kaikille koirille opetetaan tavaroiden nostaminen ja ovien avaaminen.

 

Erityistehtäviä käyttäjän tarpeisiin

Kun koiralle on valittu sopiva käyttäjä, koiran koulutus jatkuu erityistehtävien opiskelulla. Kullekin koiralle opetetaan niitä tehtäviä, joita sen tuleva käyttäjä tarvitsee. Esimerkiksi sähköpyörätuolilla liikkuva käyttäjä ei tarvitse koiraltaan pyörätuolin vetoa, mutta ovien avaaminen ja valojen sytyttäminen ovat tärkeitä koiran taitoja. Kävelevälle käyttäjälle taas tärkeää on, että koira osaa kulkea käyttäjänsä vierellä rauhallisesti ja tukea vaikeissa paikoissa.

 

Kun koira on koulutettu, se luovutetaan uudelle käyttäjälleen. Kaikille uusille koirakoille järjestetään luovutusjakso. Käyttäjä oppii myös paljon koirista yleensä, niiden käyttäytymisestä ja hoidosta sekä hän pääsee harjoittelemaan käytännön tilanteissa uuden avustajakoiransa kanssa. Luovutusjakso on edellytys hyvän yhteistyön saavuttamiseksi koirakon välille.